Interesseforeningen/TJM Forsikring har indgået et samarbejde med selskabet Container Living, der skal munde ud i 2.000 studieboliger, som gør op med normer og traditioner for bolig- og leveformer.
Der mangler tusindvis af studieboliger i de store uddannelsesbyer. Det har fået Interesseforeningen/TJM Forsikring til at gå utraditionelt til værks og tænke ud af boksen – eller snarere ind i den – ved at indgå et samarbejde med selskabet Container Living.
Selskabernes ambition er at opføre 2.000 studieboliger i rå og spændende containerarkitektur. De første boliger forventes at stå klar til studiestart 2020, alt efter hvornår den første grund erhverves eller lejes – noget der bruges væsentlige ressourcer på.
Brud med vanetænkning
Den industrielle råhed i containerens design appellerer til de unges smag og er med til at skabe spændende urbane miljøer. Det forklarer arkitekt og forretningsområdechef i Arkitema Architects, Rolf Kjær, der har været med til at tegne og udvikle konceptet:
– Bag det rå ydre gemmer sig boliger af høj kvalitet med eget køkken og bad, gulvvarme og ventilation. Der er tænkt bæredygtighed og energieffektivitet ind i byggeriet, og boligerne er som udgangspunkt udstyret med solceller, varmepumper og altaner.
Det er dog den unikke tankegang og helheden bag konceptet, som var afgørende for Interesseforeningen/TJM Forsikrings engagement, fortæller direktør Brian Gade fra Container Living:
– Det gælder hele den grundlæggende måde at tænke bygninger på og byrummet omkring dem. Både i forhold til arkitektur, opførelse, drift og bæredygtighed. Container Living er et koncept, hvor hver eneste bebyggelse danner reference for den næste. Vi opsamler løbende nye ideer og erfaringer og bruger dem til at forbedre eksisterende bebyggelser og udvikle de næste. Ligeledes har vi fokus på miljø og sikkerhed, og vi har sammen med eksterne partnere udarbejdet et omfattende trivselsprogram. Vi har for eksempel en Community Coordinator, som skal være med til at facilitere trivsel i de nye boligområder, siger Brian Gade og fortsætter:
– For mange af de unge mennesker er udfordringen ikke blot at flytte hjemmefra eller til en ny by – det er også, at de pludselig står med pligter og ansvar, som de måske ikke er vant til. Vi vil afholde workshops om privatøkonomi og budgetter og om, hvordan man vasker tøj, laver sund og lækker mad på en SU osv. Events, der hjælper de studerende i dagligdagen og samtidig er med til at samle fællesskabet.
Designet til at være flytbart
Container Living-koncept er designet som et flytbart system og kan derfor opføres i op til fire etager på lejede grunde, hvor man kan dispensere fra planloven. I den sammenhæng er det vigtigt at understrege, at containerbyggeriet er konstrueret til at opfylde alle krav i bygningsreglementet til permanent bebyggelse, understreger Container Livings direktør Brian Gade og tilføjer:
– Opsætning og design af containerne samt miljøet omkring dem bliver udformet i nøjagtig samme kvalitet – og med samme fokus på den enkelte detalje – som ved et permanent byggeri. Levetiden på vores løsninger er af COWI dokumenteret til minimum at være på højde med traditionelt byggeri.
Parterne er også enige om, at “man ikke bygger hvor som helst”.
– Vi vil skabe og opføre Danmarks fedeste studiebebyggelser, og det skal være på de rigtige grunde, pointerer Brian Gade med henvisning til selskabets opførelse af Musicon i Roskilde og Spinderihallerne i Vejle, hvor Vejle Kommune er medspiller, mens Fredericia Kommune og Realdania er involveret i Kanalbyen i Fredericia.
Interesseforeningen ejer TJM Forsikring. TJM Forsikring er en selvstændig del af Tryg-familien. Bag Interesseforeningen står en række faglige organisationer. TJM Forsikring har siden stiftelsen i 1936 opbygget en formue, som har været investeret passivt. Interesseforeningen har nu besluttet, at der skal investeres aktivt i billige ungdomsboliger, så en del af formuen kan gøre direkte gavn og nytte for foreningens små 150.000 forsikringstagere og deres børn.
Kreative kvadratmeter. Interesseforeningen/TJM Forsikring vil opføre 2.000 studieboliger indrettet i containere. Det skal ske sammen med selskabet Container Living, som har erfaring fra blandt andet Spinderihallerne i Vejle, Kanalbyen i Fredericia og Roskildes kreative bydel Musicon.